WHATSAPP İHBAR HATTI
Canlı Yayın Bant-1

2 Yaşındaki Çocuğun Midesinden Yuttuğu Çivi Endoskopik Yöntemle Çıkarıldı

Gündem 26.06.2025 - 13:50, Güncelleme: 26.06.2025 - 13:50
 

2 Yaşındaki Çocuğun Midesinden Yuttuğu Çivi Endoskopik Yöntemle Çıkarıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı endoskopik işlemle 2 yaşındaki çocuğun midesindeki yabancı cisim komplikasyonsuz şekilde çıkarıldı. Burdur’un Bucak ilçesinden 112 Acil Servis ile hastanemize sevk edilen 2 yaşındaki bir çocuk, yuttuğu çivi nedeniyle acil müdahaleye alındı.
  Küçük yaştaki çocukların meraklı davranışları nedeniyle sıkça karşılaşılan yabancı cisim yutma vakalarından biri geçtiğimiz günlerde hastanemizde başarılı bir müdahale ile sonuçlandı. Ailesinin çocuğun çivi yuttuğunu fark etmesi üzerine acil sağlık ekipleriyle hastanemize ulaştırılan 2 yaşındaki hasta, Çocuk Gastroenteroloji ve Endoskopi Birimi tarafından değerlendirildi. Yapılan radyolojik görüntüleme ile cismin midedeki yerleşimi saptandı ve endoskopik işlemle yaklaşık 4 cm uzunluğundaki çivi başarılı bir şekilde çıkarıldı. İşlem sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hasta, izlem amacıyla servisimize yatırıldı ve kısa süreli takip sonrası taburcu edildi. Uzmanlarımızdan Önemli Uyarılar SDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Uzman Dr. Abdülkerim Elmas, yabancı cisim yutmanın özellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda sık görüldüğünü ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uzman Dr. Abdülkerim Elmas, “Özellikle pil, mıknatıs, çivi gibi keskin veya kimyasal maddeler içeren nesnelerin sindirim sisteminde delinme, enfeksiyon ya da tıkanıklık gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Aileler küçük çocukların erişebileceği alanlarda bu tür tehlikeli objeleri bulundururken son derece dikkatli olmalı, çocuklarda ani gelişen ağlama, yutma güçlüğü, kusma veya karın ağrısı gibi belirtiler görülmesi hâlinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” uyarısında bulundu. Erken Müdahale Hayat Kurtarır Endoskopik yöntemlerle erken dönemde yapılan müdahaleler, komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi olarak, çocuk sağlığı alanında deneyimli ekiplerimiz ve donanımlı birimlerimizle bu tür acil durumlara 7/24 müdahale etmekteyiz. Ebeveynlere Uyarı: Tehlikeli Objeleri Çocuklardan Uzak Tutun Çocuk gastroenteroloji uzmanları, aileleri ev ortamında daha dikkatli olmaya davet etti: “Çocukların erişebileceği alanlarda çivi, vida, pil, iğne gibi cisimler kesinlikle bırakılmamalı. Oyuncakların parçalanabilir, küçük veya yutulabilir olmamasına dikkat edilmeli. Şüpheli bir durumda ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”  
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı endoskopik işlemle 2 yaşındaki çocuğun midesindeki yabancı cisim komplikasyonsuz şekilde çıkarıldı. Burdur’un Bucak ilçesinden 112 Acil Servis ile hastanemize sevk edilen 2 yaşındaki bir çocuk, yuttuğu çivi nedeniyle acil müdahaleye alındı.

 

Küçük yaştaki çocukların meraklı davranışları nedeniyle sıkça karşılaşılan yabancı cisim yutma vakalarından biri geçtiğimiz günlerde hastanemizde başarılı bir müdahale ile sonuçlandı. Ailesinin çocuğun çivi yuttuğunu fark etmesi üzerine acil sağlık ekipleriyle hastanemize ulaştırılan 2 yaşındaki hasta, Çocuk Gastroenteroloji ve Endoskopi Birimi tarafından değerlendirildi. Yapılan radyolojik görüntüleme ile cismin midedeki yerleşimi saptandı ve endoskopik işlemle yaklaşık 4 cm uzunluğundaki çivi başarılı bir şekilde çıkarıldı.

İşlem sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hasta, izlem amacıyla servisimize yatırıldı ve kısa süreli takip sonrası taburcu edildi.

Uzmanlarımızdan Önemli Uyarılar

SDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Uzman Dr. Abdülkerim Elmas, yabancı cisim yutmanın özellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda sık görüldüğünü ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uzman Dr. Abdülkerim Elmas, “Özellikle pil, mıknatıs, çivi gibi keskin veya kimyasal maddeler içeren nesnelerin sindirim sisteminde delinme, enfeksiyon ya da tıkanıklık gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Aileler küçük çocukların erişebileceği alanlarda bu tür tehlikeli objeleri bulundururken son derece dikkatli olmalı, çocuklarda ani gelişen ağlama, yutma güçlüğü, kusma veya karın ağrısı gibi belirtiler görülmesi hâlinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” uyarısında bulundu.

Erken Müdahale Hayat Kurtarır

Endoskopik yöntemlerle erken dönemde yapılan müdahaleler, komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi olarak, çocuk sağlığı alanında deneyimli ekiplerimiz ve donanımlı birimlerimizle bu tür acil durumlara 7/24 müdahale etmekteyiz.

Ebeveynlere Uyarı: Tehlikeli Objeleri Çocuklardan Uzak Tutun

Çocuk gastroenteroloji uzmanları, aileleri ev ortamında daha dikkatli olmaya davet etti: “Çocukların erişebileceği alanlarda çivi, vida, pil, iğne gibi cisimler kesinlikle bırakılmamalı. Oyuncakların parçalanabilir, küçük veya yutulabilir olmamasına dikkat edilmeli. Şüpheli bir durumda ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kanal32.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.